CALL CENTAR: 069-2644-180
PON-PET 08:00-20:00; SUB 09:00-15:00

Vesti

A mobile > Vesti

Google Pixel 8 vs Samsung Galaxy S23

Google-ova sledeća generacija Pixel telefona bi trebalo da bude uveliko u toku — ovog oktobra očekujemo duo Pixel 8 telefona, još jednu reprizu Pro sa trostrukom kamerom i „običan“, pristupačan model. Ne-Pro je bio pravi posao od kada je linija ponovo osmišljena sa Pixel 6 serijom — punopravni Google telefon za samo 600 dolara je ono što bismo nazvali “flagship killer”

Najbolji Android tablet u 2023

Android ima reputaciju da nije idealan kada su tableti u pitanju. Iako je istina da Apple-ov iPadOS uživa pristup većem broju aplikacija koje su optimizovane za velike ekrane, najbolji Android tableti su često izvanredni delovi hardvera. A sa privlačnim opcijama od Samsunga, Google-a, OnePlus-a i drugih, Android tablet prostor izgleda uzbudljivije nego ranije.

Android će uskoro olakšati sinhronizaciju svih Vaših uređaja

Google priprema novu funkciju u vezi sa povezivanjem preko Android uređaja povezanih na jedan nalog.
Nešto poput postojeće Apple-ove funkcije Continuity , koja omogućava korisnicima da primaju pozive sa svog iPhone-a na svojim Mac-ovima i iPad-ovima sve dok su na istoj mreži.
Povezivanje svih Android uređaja na jedan Google nalog omogućiće funkcije kao što su prebacivanje poziva i deljenje interneta.

Honor Magic V2

Honor Magic V2, super tanak sklopivi uređaj dobija globalno lansiranje.
Duboko smo u sezoni sklopivih telefona, sa Samsung Galaxy Z Fold 5 i Samsung Galaxy Z Flip 5 koji su nedavno predstavljeni, a OnePlus Open je na putu. A sada postoji još jedan kandidat za našu listu najboljih sklopivih telefona, jer uskoro stiže i Honor Magic V2.

Apple-ovo ažuriranje za iOS 17

Apple uvodi nove prečice za kameru u svojoj aplikaciji Shortcuts sa iOS 17.
Nove funkcije će omogućiti korisnicima da lakše pređu u odabrane režime kamere bez prethodnog prolaska kroz celu aplikaciju kamere.
Ažuriranje Shortcuts-a, koje je u Beta verziji iOS-a 17 primetio Metju Kasineli, entuzijasta za prečice, izvlači neke od najkorisnijih režima kamere na iPhone-u i postavlja ih ispred i u sredini. Sa ovom nadogradnjom, sada možete direktno da se pokrenete u sledeće režime: bioskop, panorama, fotografija, portret, portret selfija, selfi, usporeno, i video.

Nothing Phone (2) vs Google Pixel 7

Nothing je upravo objavio svoj drugi pametni telefon – Nothing Phone (2). A ovaj je malo posebniji za razliku od telefona Nothing Phone (1) iz prošle godine, sada imamo hardver koji je na neki način „vodeći“ — procesor unutra je Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1.
Ipak,  Phone(2) ostaje po konkurentnim cenama, počevši od 600 dolara. Takmiči se sa Google-ovim sopstvenim pristupačnim vodećim modelom — Pixel 7.

Najbolje od pametnih telefona u srednjem rangu za 2023.

Ne želite da izdvojite veliki novac za telefon, imate određen budžet , ali Vas buni koji telefon da izaberete? Navešćemo nekoliko modela sa pristojnim kamerama, ekranima od 5g do 120 Hz, koji Vas neće razočarati.
Telefoni srednjeg opsega uspevaju zaista dobro da balansiraju između cene I performansi za 2023 godinu.
Jedan od primera, Google Pixel 6a je dostupan od leta 2022, ali uređaj se može naći za manji novac, I to sa 128 gb. Ovaj telefon je nenadmašan među smart telefonima nižih cena. 6a je najisplativiji pametni telefon od cele serije Piksel 6. Kada je u pitanju kamera, nudi osnovni modul, ali ne zaostaje za konkurencijom, sa obzirom da je Google-ova velika prednost u softveru kamere.

Galaxy Z Fold 5 protiv Galaxy Z Flip 5

Samsungove serije Galaxy Z Fold i Galaxy Z Flip su verovatno prvi primeri na koje se pomisli kada se u razgovoru pojavi tema sklopivih telefona. Pa, godina je 2023. i Samsung je upravo najavio najnovije generacije, a mi smo tu da ih uporedimo.
Naravno, oba spadaju u istu kategoriju telefona, ali ovde i dalje govorimo o dva potpuno različita pristupa. Galaxy Z Fold 5 je sklopivi poput knjige koji košta premiju, dok Galaxy Z Flip 5 dolazi u obliku preklopa i ima mnogo pristupačniju cenu. Drugim rečima, kao i kod prethodnih generacija, ove dve su namenjene korisnicima sa različitim potrebama.

SAMSUNG GALAXY TAB S9

Samsung nam konačno daje naslednika kompaktnog, ali veoma sposobnog Galaxy Tab S8 koji je lansiran još 2021.
Nadolazeći Galaxy Tab S9 će ispraviti stvari uz mnoštvo poboljšanja. Galaxy Tab S9 je sigurno postigao najbolje nove karakteristike i označava najveću međugeneracijsku nadogradnju u poređenju sa svojim nadolazećim „rođacima“.
Šta se to tačno promenilo i da li biste trebali razmisliti o nadogradnji sa svog starijeg Samsung tableta?

OnePlus Open

Već neko vreme znamo da OnePlus ide stopama svojih glavnih rivala i da razvija sklopivi telefon. Ovo će, naravno, dovesti OnePlus na još jedno cvetno tržište koje je zrelo za preuzimanje. Da, sklopivi uređaji su zaista poslednja granica (za sada), za kompaniju koja se pridružila Googl-u i donela preko potrebnu konkurenciju Samsung-u.
Sada, iako znamo da dolazi OnePlus sklopivi telefon, i iako se čini da znamo mnogo, još uvek imamo neke velike prazne tačke u našem percipiranom znanju o potencijalnom uređaju.

Huawei Nova 11 Pro

Koji su to uslovi da bi novi model predstavljao nadogradnju u odnosu na prethodni u seriji? Obično se na toj listi nalazi nadogradnja čipseta, možda neka poboljšanja u odeljenju kamere, neka podešavanja na ekranu, veća baterija ili brže punjenje.
Pa, postoji li nešto Huawei Nova 11 Pro što ga čini boljim od Nova 10 Pro?
Pa, zadnji dizajn je drugačiji, na primer. Huawei je ublažio prilično lepršavi stil ostrva kamere prethodne generacije i predstavio dve boje sa zadnjim panelima od veštačke kože i utisnutim ‘nova’ znakom.

SAMSUNG GALAXY WATCH 6 CLASSIC VS. APPLE WATCH ULTRA

Samsung Galaxy Watch 6 Classic dolazi ovog leta, predstavljajući godišnje osveženje Samsung linije pametnih satova.  Predstojeći pametni sat nije naslednik prošlogodišnjeg Galaxy Watch 5 Pro , umesto toga, to je nastavak Galaxy watch 4 Classic iz 2021.godine, koji je bio najnoviji Samsung pametni sat sa rotirajućim hardverskim okvirom.
U međuvremenu, Apple-ov robusni i super-premium Apple Watch Ultra uparuje izuzetan dizajn od titanijuma i safira sa nekim niche i ekskluzivnim funkcijama koje se ne mogu naći na većini nosivih uređaja. On je takođe među najskupljim pametnim satovima koje biste mogli da nabavite.

OnePlus Nord 3

OnePlus Nord 3 OnePlus Nord 3 je konačno stigao! Prošlo je više od 2 godine otkako je Nord 2 stigao na police, i čini se da je čekanje vredelo toga. Treći Nord donosi vodeći Fluid Amoled , vrhunski Dimensity 9000 5G čip i poboljšanu primarnu kameru sa vrhunskim Sony IMX890 senzorom. Postoji i 2T ali […]

XIAOMI MIX FOLD 3 STIŽE U AVGUSTU

Predsednik Xiaomi-a Lu Weibing najavio je da Mix Fold 3 dolazi u avgustu.
Nova fabrika „Smart Factory“ je zvanično predstavljena i prvi model koji će se masovno proizvoditi biće upravo Mix Fold 3.
Očigledno je bilo mnogo nadogradnji u pogledu proizvodnih sistema kako bi se osiguralo da Mix Fold 3 može biti tanji i jači u isto vreme. Takođe će imati kamere marke Leica , što nije iznenađujuće.

SOUNDCORE LIBERTY 4 NC

Nove Anker slušalice za poništavanje buke su tu.
Anker-ova Soundcore linija je proširena dodatnim parom slušalica , Liberty 4 NC.
Namenjene su kupcima koji ne žele da potroše mnogo novca , a dostupne su od 29. juna.
Baš kao i mnogi Anker proizvodi, Soundcore Liberty 4 NC je prilično pristupačan i dobija čak i dodatni popust.

XIAOMI 14 Serija

Xiaomi 14 i Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 čipset imaju jednu zajedničku stvar:
Nijedan još uvek nije zvanično objavljen. Uprkos tome, već znamo da će nadolazeća serija Xiaomi 14 biti predstavljena u novembru , dok bi Qualcomm-ov novi čipset trebalo da bude predstavljen 24. oktobra.

ANDROID PONOVO MENJA SVOJ BREND IDENTITET

Način na koji Android izgleda drastično se promenio tokom poslednjih nekoliko godina.
A sa stalnim promenama Android-a vremenom se prilagođavao i identitet njegovog brenda.
Videli smo nekoliko promena u logotipu Android-a i identitetu brenda tokom godina, pri čemu je bugdroid ostao glavna komponenta Android-ovog brenda.

NUBIA POTVRDILA , 5. JULA STIŽE RED MAGIC 8S PRO

Pametni telefon za igre Nubia Red Magic 8s Pro stiže 5.jula, potvrdio je podbrend za igre.
Događaj lansiranja počeće u 15 časova i održaće se u Kini , a očekuje se da će telefon biti isti kao red Magic 8 Pro, ali sa novijim Qualcomm čipsetom.
8S Pro imaće Snapdragon 8+ Gen 2 platformu, ali tek treba da čujemo od kompanije iz San Dijega o novom SoC-u.

GOOGLE TESTIRA RCS CHAT

Rich Communication Services (RCS) je platforma koju Google nudi Android korisnicima u svojoj aplikaciji Messages.
Slično kao iMessage u iOS-u, RCS koristi vezu za prenos podataka i WiFi Vašeg telefona umesto mobilne veze koja se koristi za razmenu SMS-MMS poruka.
Uz RCS korisnici mogu da kucaju poruke sa čak 8000 karaktera za razliku od 160 za SMS.

SAMSUNG GALAXY Z FLIP 5

Očekuje se da će Samsung Galaxy Z Flip 5 biti najveća nadogradnja u flip seriji do sada sa novim, mnogo većim poklopcem koji možete da koristite za obavljanje mnogih svakodnevnih zadataka bez otvaranja telefona.
Ali ova inovacija nije nastala niotkuda. Samsung sada ima konkurenciju.
Telefoni kao što je Motorola Razr Plus su već objavljeni na tržištu sa prednjom stranom na celom ekranu, što gura Samsung da inovira i da to radi brže.

APPLE VISION PRO

WWDC 2023 je prošao , a Apple Vision Pro je otkriven u svom svom sjaju. Samo će vreme pokazati koliko će uticajan biti prvi prostorni računar kompaqnije iz Cupertina.
Svaki put kada Apple lansira novi proizvod , kompanija uspeva da napravi svoj zaokret na uređaju, što ga izdvaja od konkurencije.
Drugim rečima, Apple proizvodi uvek nastoje da imaju neku vrstu jedinstvenog identiteta.
Apple Vision Pro se ne razlikuje po tom pitanju i postoji nekoliko načina na koje headset uspevaju da se razlikuju od konkurencije .

KRAJ SOFTVERSKE PODRŠKE ZA DVA MODELA APPLE iPhone-a

iPhone telefoni imaju tendenciju da bolje drže svoju vrednost od Android telefona i Apple ih takođe podržava duže, ali ništa ne traje večno.
Apple je najavio novu verziju iPhone operativnog sistema – iOS 17 tokom WWDC 2023, ali korisnici iPhone 8 i iPhone X neće moći da preuzmu iOS 17.
Ne samo da vlasnici ovih modela neće moći da isprobaju nove funkcije kao što su StandBy režim i bolje automatsko ispravljanje , već takođe signalizira da je možda vreme da se rastanu sa ova dva modela.

UMETNIČKA FOTOGRAFIJA POMOĆU PAMETNOG TELEFONA

„Mobile photography“ i „camera phone“ su fraze koje se danas toliko koriste da su ljudi prestali da obraćaju pažnju na suštinu stvari. A ta suština je činjenica da su naši pametni telefoni savršeno sposobni da snime zapanjujuće fotografije dostojne umetničke izložbe.
Samsung je odlučio da pokaže upravo to svojom izložbom „My World“ , snimljenom isključivo Galaxy S23 Ultra. E sad, to može i ne mora biti PR trik, nije ni bitno. Neke od fotografija na izložbi bile su neverovatne.

4 od 5 korisnika pametnih telefona smatra čipset srcem i mozgom uređaja

Četiri od pet korisnika pametnih telefona smatraju čipset pametnog telefona srcem i mozgom telefona, dok tri od četiri korisnika pametnih telefona veruje da je brend čipseta važan , navodi se u novom izveštaju za CMR.
Prema CyberMedia Research , oko 83 odsto korisnika pametnih telefona planira da kupi pametni telefon sa 5G tehnologijom.

APPLE iPhone 15 Pro Max VS iPhone 14 Pro Max

Apple događaj najave sledećeg modela iPhone-a obično se održava u septembru.  Očekuju se dva ne – Pro iPhone modela, zatim iPhone 15 Pro i 15 Pro Max.
15 Pro Max, očekuje se da će biti  poput 14 Pro Max na steroidima – malo drugačiji dizajn, mnogo tanji okviri oko ekrana, kućište od titanijuma, kamere sa periskopskim zumom koja može da dostigne optički zum do 5x ili 6x.

WWDC 2023

Kompanija je otkrila raspored prvog dana konferencije za programere na kojoj se ocekuje da ce predstaviti nadolazeće verzije svojih iOS, macOS, iPadOS, tvOS, i watchOS operativnih sistema.
Programeri će takođe imati mogućnost da prisustvuju na više događaja i obiđu Apple Park u Kaliforniji.  

iOS 16.5 prazni bateriju Vašeg iPhone-a

Apple-ova najnovija verzija iOSa – iOS 16.5 postala je dostupna za preuzimanje 18.maja.
Ali je ažuriranje ostavilo mnoge korisnike iPhone-a da se bore sa frustrirajućim problemom sa baterijom.
„iOS 16.5 je ubitačan za bateriju“, glasi jedna od mnogih pritužbi objavljenih na društvenim mrežama poslednjih dana, a korisnici prijavljuju brže od uobičajenog pražnjenja baterije nakon preuzimanja iOS 16.5 na svoje uređaje.

ONEPLUS ACE 2 PRO STIŽE SA 100W BRZIM PUNJENJEM

Glasine o OnePlus Ace 2 Pro počele su da se pojavljuju ranije ovog meseca, a sada imamo više detalja u vezi sa očekivanim vodećim pametnim telefonom.
 Prema Digital Chat Station to će biti vrlo sličan model kao Reno 10 Pro+ sa takozvanim ekranom od 1,5k i 100W brzim punjenjem, ali i sa najnovijim Snapdragon 8 Gen 2 čipsetom.

Nothing Phone (2) zvanično stiže u Julu

Dok je Nothing Phone (1) bio srednje klase , nadolazeća verzija telefona će biti vodeći model ili „flagship killer“ za kompaniju.
Drugi telefon , prikladno nazvan Phone (2) stiže u Julu, prema rečima izvršnog direktora Carl Peia. On je tu informaciju izneo u intervjuu za Forbes.

Motorola Razr 40 Ultra

Potvrđeno je da će Motorola lansirati Razr 40 Ultra globalno 1.juna I navodno će nositi naziv Motorola Razr 40+ u USA.
Očekuje se da će predstojeći sklopivi pametni telefon naslediti Moto Razr 2022, koji je objavljen u avgustu prosle godine.
Imaće znatno veći spoljašnji ekran od prethodnog modela.

SAMSUNG GALAXY TAB S8 VS GOOGLE PIXEL TABLET

Datum isporuke za Pixel Tablet je 20.jun. Prodaje se po prilično pristupačnoj ceni i teško je pronaći ekvivalent u Android prostoru.
Najbliži je Galaxy Tab S8. Koji izabrati? Google Tensor ili lepi, sjajni Galaxy Tab S8?
Samsung Galaxy Tab S8 je „običan“ osnovni model – ekran od 11 inča, LCD umesto AMOLED, ali i dalje brzina osvežavanja 120Hz. I dalje ima S Pen , odlična olovka i za crtanje i za pisanje.

ANDROID TELEFON KAO DASHCAM, USKORO

Vaš Android telefon bi uskoro mogao poslužiti kao DashCam.
DashCam je kamera na kontrolnoj tabli, ili jednostavno kontrolna kamera poznata i kao digitalni video snimač automobila, snimač vožnje ili snimač podataka o dogadjajima.

Google Pixel Fold vs Oppo Find N2

Novi Google Pixel Fold nudi drugačiji oblik od popularnog Samsung Galaxy Fold 4 sa širim ekranom, ali … postoje li druge opcije sa dizajnom sličnim Pixel Fold-u?
Savršen rival Pixel Fold-a : izuzetno lagan, manji – Oppo Find N2.
Oba se otvaraju poput knjige, tako da se dobija glavni ekran veličine tableta, ali onda dolaze razlike.  Oppo je manji od Pixel-a i njegova mala težina je u oštrom kontrastu sa izuzetno teškim Pixel Fold-om.

HONOR 90 i HONOR 90 PRO

Prošle godine Honor 80 i Honor 80 Pro došli su na tržište sa 200MP Samsung ISOCELL HP3 senzorom glavne kamere, samo što ga niti jedan telefon nije iskoristio u potpunosti.
Umesto toga smanjio ga je na 160MP iz nekog razloga.
Ova informacija dolazi od dobro poznatog kineskog izvora Digital Chat Station, koji takođe tvrdi da će sledeća generacija ispraviti tu nezgodu.

SAMSUNG GALAXY Z FOLD 5 i Z FLIP 5 STIŽU

Na osnovu prošlogodišnje najave Galaxy Z Fold 4 i Z Flip 4  od 10.avgusta 2022. i Samsung-ovog Unpacked događaja 11.avgusta 2021. posvećenog Galaxy
Z Fold 3 i Z Flip 3, dalo se predpostaviti da najveći svetski proizvođač pametnih telefona planira da predstavi svoje sklopive uređaje sledeće generacije oko 9.avgusta 2023.

Google Pixel 7a Vs. Pixel 7

Google je lansirao Pixel 7a, više od pola godine nakon Pixel 7. Ova dva telefona su toliko slična  da se čini kao da nam je Google samo želeo dati manji telefon (po pristupačnijoj ceni).
Cena je doslovno glavni razlog za razmatranje Pixel 7a. Nudi isti Tensor G2 čip, iste softverske mogućnosti, iskustvo, otprilike iste kamere i isto trajanje baterije.
Postoje neke razlike između ova 2 modela koje bi voleli da znate.

ANDROID 14 REŠENJE ZA GOOGLE PHOTOS

Android 14 automatski će učiniti da slike u Google Photos izgledaju svetlije i realističnije.
Google je najavio ULTRA HDR. Kompatabilne aplikacije na Android uređajima sa Android 14 moći će prikazati fotografije sa širim rasponom boja i svetla. A budući da se podržavajuća tehnologija za pokretanje ULTRA HDR-a već nalazi na vodećim Android telefonima, sve dok ažurirate svoj uređaj na najnoviju verziju Androida, imaćete ovo novo poboljšanje na telefonu.

HUAWEI WATCH ULTIMATE

Huawei Watch Ultimate je čvrst, elegantan gedžet, sci-fi izgleda koji može da izdrži mnogo toga.
Ovaj sat ima egzoskelet od tečnog metala koji je sposoban da izdrži „pakao“ i nazad, Terminator od pametnog sata.
Dolazi u crnoj kutiji, poznatoj svim Huawei fanovima. Unutra je sat, podloga za bežično punjenje, dodatna silikonska traka, druga traka od hidrogenizovane nitrilne gume – za ozbiljne ronioce, ekstenderi za titanijumsku traku.

HUAWEI P60 PRO I SKLOPIVI MATE X3

Vodeći modeli lansirani globalno sa jedinstvenim dizajnom i kamerama.
Huawei P60 Pro ima četvorostruko zakrivljen ekran i jedinstveni komplet za fotografisanje sa promenljivim otvorom blende na glavnoj kameri kao i ultra osvetljujuću telefoto kameru sa F2.1 otvorom blende, najvećim na telefonu sa periskopskim zum objektivom.

Asus ROG Phone 7 Ultimate

ROG telefoni su vrhunac gaming pametnih telefona – ASUS iz godine u godinu nastavlja da proizvodi najmanje jedan novi pametni telefon vrhunskog nivoa.  Nude mnoštvu softverskih funkcija isključivo za gejmere i njihove potrebe. A da li ih zaista vredi kupiti ili je bolje diviti im se izdaleka?  Sa cenom koja uz njih ide, teško je preporučiti ROG telefon nekome ko želi ono što drugi vodeći pametni telefoni imaju.

QPR3 BETA PROGRAM , AŽURIRANJE

QPR ( Quarterly Platform Release )
QPR3 Beta program konačno korisnicima Google Pixel-a daje ažuriranje kako bi se popravilo „zamrzavanje“ ( freezing & crashing ).
Korisnici Pixel-a koji su još uvek na Android 13 QPR3 Beta programu nisu imali zadovoljstvo da prime ažuriranje prošlog ponedeljka. Skoro dva meseca su u zaostatku, jer njihovi uređaji imaju instaliranu bezbednosnu funkciju za mart.

Nothing Phone (1)

Nothing, kompanija odgovorna za Nothing Phone (1) i Nothing Ear (2) slušalice je putem saopštenja za javnost objavila da će biti jedan od prvih Google Android  partnera koji će ponuditi Beta pristup Androidu 14. 
Android 14 Beta 1 trenutno je dostupan samo za Google Pixel pametne telefone, ali vlasnici telefona Nothing Phone (1) će uskoro moći da testiraju najnoviju verziju Android-a.

WHATSAPP PROMENE

WhatsApp planira da pomeri elemente korisničkog interfejsa (UI) kako bi pružio jasnoću na svojoj tastaturi

Voz ažuriranja WhatsApp-a nikada ne staje. Ali, možda je upravo to razlog zašto je WhatsApp jedna od najčešće korišćenih aplikacija za razmenu poruka. Kompanija u vlasništvu Meta stalno traži načine da poboljša svoju uslugu novim funkcijama i podešavanjima.

GOOGLE PIXEL FOLD

Više izvora se složilo da će Google predstaviti svoj prvi sklopivi telefon, Pixel Fold na svojoj godišnjoj  I/O konferenciji za programere 10.maja.
Neposredno pred lansiranje, sumiramo sve glasine o dugo očekivanom Pixel Fold-u.

GOOGLE PIXEL 7A

Google Pixel 7a dolazi i sigurno niste znali šta sledi sa ovim modelom…
Iako se mnogo priča o Pixel Fold-u iz očiglednih razloga, to neće biti jedina stvar o kojoj će Google pričati na konferenciji I/O za programere 10.maja, 2023.
Tu je Pixel 7a da diskutujemo, kada će se naći u prodaji i koliko ljudi će platiti da ga dobiju …

HONOR MAGIC 5 PRO KAMERA

Honor Magic 5 Pro je jedan od vodećih pametnih telefona predstavljenih ove godine. Istinski impresionira sveobuhvatnim skupom funkcija.
Njegova trostruka kamera od 50 MegaPixela obezbedila je vrhunske snimke u svim scenarijima snimanja tokom raznih testiranja.

PRVI KVARTAL 2023. GODINE

APPLE i Samsung se dugo bore za prvo mesto na globalnom tržištu pametnih telefona. U nekim prilikama proizvođač iPhone-a preuzima vođstvo, dok u drugim Samsung dobija najveći deo kolača.

Android 14 Beta

Mnogi korisnici Android-a su danas uzbuđeni jer je Google pokrenuo Android 14 Beta program.
Korisnici Pixel-a: Pixel 4a (5g), Pixel 5, Pixel 5a, Pixel 6, Pixel 6 pro, Pixel 6a, Pixel 7 i Pixel 7 pro mogu da instaliraju ažuriranje za Android 14 Beta 1 sa nekim upozorenjima.
Podsetnik – prvo ažuriranje će biti izuzetno nestabilno, tako da ako koristite Pixel kao svakodnevni drajver, trebalo bi da sačekate dok Android 14 ne postigne stabilnost platforme za nekoliko meseci.

Samsung Galaxy A54 vs. Google Pixel 6a

Samsung Galaxy A54 postavlja standard za ono što bi moglo biti još jedna uzbudljiva trka među pametnim telefonima srednjeg ranga. Iako će ovog leta očekivano izdanje Google Pixel 7a malo uzdrmati scenu, u ovom trenutku Pixel 6a je taj koji vodi među najboljim jeftinijim telefonima. Samsung galaxy A53 je bio dostojan konkurent prošle godine, ali tu su poboljšanja sa novim modelom A serije.

Samsung zaštita by McAfee

Samsung telefoni i tableti i u buduće biće zaštićeni by McAfee

Bezbednost i privatnost su glavne reči za svaku kompaniju koja obećava zaštitu, obično po visokoj ceni.
McAfee je jedno od najpoznatijih imena koje se aktivira u oblasti bezbednosti i nakon devet godina partnerstva sa Samsung kompanijom, najavili su produženje tog partnerstva.

APPLE patentira novi dizajn AirPods slušalica

Novi dizajn AirPods slušalica za poboljšan impresivan zvuk.
APPLE pravi mnoštvo sjajne tehnologije koja uključuje neke od najboljih slušalica na tržištu.
AirPods su bili pionir mnogih funkcija koje trenutno smatramo osnovnim pravim bežičnim slušalicama srednjeg opsega i slušalicama za uši. To svakako nije razlog da se prestane sa inovacijama.

CHROME DONOSI NOVU ERU WEB GRAFIKE

CHROME DONOSI NOVU ERU WEB GRAFIKE NA MOBILNE UREĐAJE I DESKTOP RAČUNARE

Google-ov popularni pretraživač Chrome, koji dolazi unapred instaliran na nekim od najboljih pametnih telefona na tržištu, dobiće ažuriranje WebGPU, nakon šest godina razvoja u saradnji sa Microsoft-om, Apple-om, Intel-om.

USB – C priključak će uskoro biti obavezan

USB – C port postaće obavezan 2024.godine za čitav niz elektronskih uređaja kao što su mobilni telefoni, tableti, slušalice.
Više nećete morati da kupujete drugi punjač svaki put kada promenite uređaj, svi će se puniti pomoću istog punjača. Posedovanje zajedničkog punjača će poboljšati udobnost potrošača usklađivanjem interfejsa za punjenje i tehnologije brzog punjenja i značajno će smanjiti elektronski otpad ( e waste).

Samsung omogućio no-Galaxy korisnicima da testiraju nove funkcije S23

Samsung pokušava da ubedi više ljudi da su njegovi vodeći modeli među najboljima na tržištu. Ako nemate vremena da posetite najbližu prodavnicu i nabavite Galaxy S23, onda Samsung ima savršeno održivu alternativu : novu aplikacuju Try Galaxy.
Najnovije ažuriranje za Try Galaxy omogućava korisnicima koji nisu Galaxy da testiraju mnoge funkcije koje Galaxy S23 serija i One UI 5.1 nude svojim vlasnicima.
Pokrenuta pre godinu dana, aplikacija Try Galaxy je preuzeta više od 2 miliona puta od iPhone korisnika.

Od “cigle” do flip-a : Prvih 50 godina mobilnih telefona

Od “cigle” do flip-a :
Prvih 50 godina mobilnih telefona

Od mobilnih telefona veličine „cigle“ do izuzetno moćnih računara koji danas staju u naše džepove, mobilni telefoni su iskovali pola veka inovacija.

Izašao je iOS 16.4 – Nove funkcije i ažuriranja

Nešto više od dva meseca nakon što je objavio iOS 16.3, APPLE je počeo da uvodi iOS 16.4 na sve iPhone uređaje. Novo ažuriranje softvera dolazi sa uobičajenim ispravkama grešaka kao i nekoliko novih funkcija :

– Izolacija glasa za mobilne pozive
Kontrolni centar sada ima novi prekidač koji će kada je omogućen učiniti da Vaš telefon izdvaja glas tokom poziva, dok istovremeno smanjuje pozadinsku buku.

Vodootporni mobilni telefoni, najbolji izbor za 2023.godinu

Na tržištu je više brendova koji nude vodootporne telefone. Takav uređaj posebno je dizajniran da izdrži izlaganje vodi bez nanošenja štete hardveru ili softveru uređaja. Vodootporni telefoni su napravljeni sa naprednom tehnologijom koja sprečava oštećenje mobilnih telefona.

OnePlus Buds Pro 2 slušalice

Tržište je trenutno toliko zasićeno da ako se pojavi novi model slušalica, bolje je da imaju jedinstvenu prodajnu tačku. Bilo da je to vrednost, kvalitet zvuka, ili jedinstvena osobina. OnePlus ima iskustvo u potrazi za zlatnom ravnotežom imeđu razumne cene i visokog kvaliteta. OnePlus 11 je lansiran zajedno sa novim OnePlus Buds Pro 2.

GOOGLE IO 2023 – SVE NOVOSTI KOJE SE OČEKUJU

GOOGLE IO 2023 – SVE NOVOSTI KOJE SE OČEKUJU

Google IO 2023 je ovogodišnja verzija konferencije za programere pretraživačkog giganta, na kojoj će verovatno dati neke velike tehnološke najave- uključujući dolazak Android 14 i Bing rivala BARD Chat-a.
Znamo da će se glavni deo Google IO 2023 održati 10.maja, tako da je to datum za sve ljubitelje tehnologije. Ove godine glavni govor će se održati pred ograničenom publikom uživo, ali će biti prenosa za one koji ne mogu prisustvovati lično u Kaliforniji.

Konkurencija Samsung Galaxy Z Fold 4 – Honor Magic Vs

Konkurencija Samsung Galaxy Z Fold 4 – Honor Magic Vs

Brzorastući brend Honor iz Kine ima potpuno novi sklopivi telefon i za razliku od Xiaomi-a koji svoje sklopive telefone objavljuje samo u Kini , ovaj dolazi na globalnom nivou čineći veoma potrebnu konkurenciju za Samsung Galaxy Z Fold 4.
Honor Magic Vs impresionira tankim dizajnom sa nula zazora kada je zatvoren, a šlag na torti je to što je Honor uspeo da najveću bateriju ikada na preklopnom telefonu stavi u ovo tanko kućište. Cena je i dalje veća od običnog pametnog telefona , ali opet pristupačnija od one koju Samsung traži za svoj Fold 4.

SNAPDRAGON 8 GEN 3 – ŠTA MOŽEMO OČEKIVATI

SNAPDRAGON 8 GEN 3 – ŠTA DA OČEKUJEMO OD SLEDEĆEG QUALCOMM ČIPSETA
Sledeći Qualcomm Snapdragon čipset bi mogao da stigne ranije od očekivanog.
Qualcomm Snapdragon procesori pokreću skoro sve najbolje Android telefone u 2023.godini, a očekuje se da će poluprovodnički gigant predstaviti svoj najnoviji i najveći čipset – Snapdragon 8 Gen 3 – na godišnjem samitu Snapdragon ove godine.

KOLIKI JE PROSEČAN ŽIVOTNI VEK PAMETNOG TELEFONA?

KOLIKI JE PROSEČAN ŽIVOTNI VEK PAMETNOG TELEFONA?

Koliko god da su pametni telefoni postali suštinski alat u našem svakodnevnom životu, oni ne traju večno. Čak i najbolji telefon posle određenog vremena kreće da Vam pravi probleme.
Postoji velika razlika u mišljenju o prosečnom životnom veku mobilnog uređaja. Neki izvori tvrde da je prosečan životni vek pametnih telefona trenutno 2,5 godine. Međutim drugi izvori navode da bi to moglo biti 15-18 meseci za uređaje novije generacije.
Slika postaje jasnija kada taj vremenski period posmatramo na osnovu brenda. Veći brend – duži vek trajanja telefona. Dolazimo do toga da telefoni Samsung kompanije i APPLE iPhone-i imaju duži vek od uređaja manjih brendova.

iPhone 14 i 14 Plus u žutoj boji : dostupni za pre-order

iPhone 14 i 14 Plus u žutoj boji : dostupni za pre-order

APPLE je napravio lepu malu tradiciju da kaže „Zdravo“ Proleću sa novim
dodatkom vladajućoj liniji boja za vodeće telefone.
Ovog puta, to je žuta boja koja se pridružuje već šarenoj paleti boja za iPhone
14 pod sloganom „Hello Yellow“.
APPLE je najavio novu boju pre nekoliko dana i sada su iPhone 14 i iPhone 14
Plus u žutoj boji dostupni za porudžbinu u pretprodaji.
iPhone 14 od 6.1 inča i iPhone 14 Plus od 6.7 inča u potpuno prolećnom,
uzbudljivom izdanju već su dobili pozitivne kritike ljubitelja APPLE uređaja.

Samsung Galaxy A54 i A34 stižu ovog meseca

Samsung Galaxy A54 i A34 stižu ovog meseca

O Samsung Galaxy A54 i Galaxy A34 bilo je mnogo nagađanja proteklih meseci, a ipak nije bilo ni jedne zvanične informacije.
Prema istaknutom izvoru stižu vesti da će modeli biti predstavljeni 15.marta.
U ovom trenutku se ne zna da li će Samsung kompanija održati događaj za tu priliku ili će jednostavno pustiti modele u prodaju globalno tog datuma.
Prvo bi bilo prikladnije obzirom da je poslednjih godina serija A5x najprodavanija serija Samsung kompanije.

Uskoro ćete moci da koristite svoj pametni telefon na letovima u Evropskoj Uniji

Potvrđeno je, putnicima na letovima unutar EU uskoro će biti dozvoljeno da koriste pametne telefone bez uključivanja režima rada u avionu – flight mode.
Evropska komisija je odlučila da avio-kompanije mogu da obezbede 5G tehnologiju na letovima gde bi bilo omogućeno korišćenje mobilnih podataka.

REDMI predstavio adapter za brzo punjenje od 300 W

Krajem oktobra prošle godine videli smo da Xiaomi objavljuje svoju tehnologiju punjenja za mobilne uređaje od 210W preko svog podbrenda RedMi. Ovu trku je pobedila verzija od 240W RealMe-a, koji je deo Oppo i OnePlus porodice.
Danas je Xiaomi dao odgovor sa neverovatnih 300W demo, što je smanjilo vreme punjenja za nešto manje od pet minuta.

MWC 2023 : Očekivanja od predstojećeg Mobile World Congress-a

Najveći svetski šou pametnih mobilnih telefona se vratio.  
MWC je najveća izložba mobilnih telefona na planeti, gde se veliki proizvođači Android pametnih telefona okupljaju da pokažu novitete.
MWC je nekoliko godina, usled Covid pandemije, imao manje izdanja. Ali kako je MWC 2023 za par dana, očekuju se sjajne vesti na izložbi.

Kako sačuvati životni vek baterije pametnog telefona

edna od prednosti većih telefona je što ima mesta za veće baterije. Trajanje baterije nije baš smetnja kao nekada, ali nekoliko saveta kako produžiti vek baterije nije na odmet.
Ukoliko Vas zanima kako da brinete o bateriji pametnog telefona kako biste se osigurali da traje što duže ili kako da zamenite bateriju kada za to dođe vreme, nastavite da čitate, tu smo da Vas uputimo na neke od najboljih načina.

Noviteti iz Xiaomi porodice – Serija 13

Xiaomi Serija 13 biće predstavljena globalno 26. februara baš u vreme Mobile World Kongresa ( MWC 2023 ).
Xiaomi 13 liniju pokreće Qualcomm-ov Snapdragon 8 gen 2 soC, najnovije generacije.
Globalne varijante predstojeće serije pojavile su se na internetu uoči njihovog debija.  
Xiaomi 13 sa 8 gb Ram-a i 256 gb memorije biće dostupan u crno – beloj varijanti. Xiaomi 13 pro , takođe, biće predstavljen u crno – beloj varijanti.

Samsung Galaxy S23 Ultra VS iPhone 14 Pro Max Koji je bolja kupovina ?

Samsung Galaxy S23 Ultra je poslednji dodatak Samsung-ovoj vodećoj liniji za 2023.godinu, koji se može pohvaliti zadivljujućim senzorom kamere od 200 MP i vrhunskim specifikacijama  kao što je procesor Snapdragon 8 gen 2. Za svakog tehničkog entuzijastu poređenje između vodećeg Korejskog brenda i APPLE-ovog vrhunskog iPhone 14 Pro Max je prosto prirodna radoznalost.

Android 14 : Koji Samsung telefoni će biti update-ovani?

Google predstavlja Android 14, sa poboljšanim funkcijama, bezbednošću i čitljivošću. Programeri mogu očekivati poboljšane funkcije tableta i sklopivih funkcija i optimizovane pozadinske procese koji će povećati trajanje baterije i brzinu. Pored toga, Android 14 će sprečiti instalaciju zastarelih aplikacija za koje se zna da ugrožavaju bezbednost sistema.

10 zanimljivih činjenica o mobilnim telefonima

Možete li da zamislite dan bez Vašeg mobilnog telefona? Koristimo ih za komunikaciju, fotografisanje, zabavu, postali su naši asistenti u svakodnevnom funkcionisanju.
Istražili smo neke zabavne i pomalo iznenađujuće činjenice.

OnePlus 11 vs Google Pixel 7 Pro

OnePlus 11 je nov pametni telefon, najbolje što OnePlus može da ponudi. Uporedićemo ga sa najboljim od Google-a. Google Pixel 7 Pro je stigao u septembru prošle godine i trenutno je Google-ov vodeći model. Mnogi ga smatraju jednim od najboljih , ako ne i najboljim pametnim telefonom sa kamerom za fotografije. Uporedićemo njihove kamere,ekrane,dizajn, baterije, performanse.

ANDROID VS iOS, RAZLIKE OPERATIVNIH SISTEMA

Godinama traje debata I vodi se polemika između Android-a I iOS-a. Na obe strane je uporna I odana publika, korisnici koji argumentovano brane svoju stranu I svoj izabrani operativni sistem.
Tokom 2021., Android je imao 79,3% globalnog tržišnog udela, dok je iOS imao samo 16,9%. Trend se nastavio I tokom 2022 u korist Android-a.  Android neosporno zauzima sve veći udeo na tržištu.
Na pitanje koji je bolji? – odgovor je da to zavisi zaista samo od Vaših potreba I preferencija.
U daljem tekstu navešćemo neke od ključnih razlika između ove dve platforme.

REDMAGIC 8 PRO – NAJMOĆNIJI GAMING TELEFON NA TRŽIŠTU

REDMAGIC, kompanije NUBIA, poznat je po dizajniranju igara bez premca koje Vam omogućavaju da ste u igri bez ograničenja. Oni su svetski lideri u proizvodnji najinovativnijih pametnih telefona orijentisanih na igre, od 2018.godine. Njihov najnoviji model je zaista futurističko remek-delo.
Novi REDMAGIC 8 Pro dolazi u dva izdanja, uključujući transparentnu iteraciju , koja se razlikuje po izgledu i skladištenju. MATTE je elegantan i hladan spolja sa mnoštvom moćnih funkcija spakovanih ispod površine.

Google je predstavio BARD AI kao odgovor ChatGPT

Google je predstavio BARD AI, konverzacijski AI servis koji radi na LaMDA i ima za cilj da bude konkurent ChatGPT, koji je za kratko vreme postao omiljen među korisnicima.
BARD trenutno može isprobati samo određena grupa, i smatra se eksperimentalnom uslugom.  U međuvremenu, OpenAI je uveo alatku za otkrivanje teksta generisanog veštačkom inteligencijom, Microsoft je uložio milijarde dolara u OpenAI za višegodišnje partnerstvo.

Neispravna slušalica na iPhone 12 seriji

Ukoliko Vas ne čuju dobro dok razgovarate ili Vas sagovornik ne čuje uopšte reč je uglavnom u neispravnom mikrofonu na iPhone 12 seriji. Ako sa druge strane Vi ne čujete dobro u toku razgovora onda je slušalica neispravna.
Ukoliko je Vaš uređaj pod garancijom , APPLE kompanija rešiće Vaš problem bez nadoknade.
Kompanija ovaj program za seriju 12 naziva : „ Service Program for No Sound Issues“. Na sajtu kompanije popunite upitnik i proverite da li se uklapate u program besplatne zamene.

Zašto je bolje staviti originalne delove pre nego zamenske kopije

Ovlašćeni prodavci, serviseri mogu Vam pomoći u odabiru delova. Ukoliko servis nema nekog dela na stanju, zaposleni će Vam pomoći da se taj deo koji Vam treba poruči i da problem bude rešen u najbržem roku.
Možemo Vas posavetovati i dati preporuke koje delove da izaberete na osnovu kvaliteta i učinka delova, na osnovu višegodišnjeg iskustva servisiranja mobilnih telefona.

Popravka Samsung ekrana

Ako je Samsung Vaš omiljeni brend i volite moderan i elegantan izgled njihovih mobilnih telefona , onda treba da nađete način kako da Vaš telefon bude zaštićen u svakom trenutku. Jednostavno klizanje može da izazove pad koji ozbiljno može da ošteti Vaš dragoceni telefon. Ukoliko Vam je potrebna popravka ili zamena Samsung ekrana, nastavite da čitate . Na osnovu iskustva koje naš visokokvalifikovani tim servisera ima odgovorićemo u daljem tekstu na neka od čestih pitanja vezano za zamenu Samsung ekrana.

Zaštita za ekran telefona, zaštitno staklo

Zaštite za ekrane (screen protectors) prave se uglavnom od 3 različita materijala: plastike, stakla, tečnog stakla. Plastična zaštita je najjeftinija, ali nudi najmanju zaštitu. Staklena zaštita je izdržljivija od plastične. Potražite zaštitu za ekran od kaljenog stakla sa oznakom protiv ogrebotina od 9H.

Google Pixel 7 Pro ima možda i najbolju kameru od svih telefona na tržištu

Pixel 7 Pro je izdanje gde je Google porodica zaista zablistala i pokazala svetu svoju savršenu viziju za vodeći pametni telefon. Hrabar dizajn, odlične softverske funkcije, neverovatne kamere kojima ni jedan drugi proizvođač ne može da parira.
Google Pixel 7 Pro opremljen je glavnom kamerom od 50 MP sa otvorom blende f/1,85 i autofokusom za detekciju lasera.

Handsfree slušalice u toku vožnje

Svaka „vizuelno-ručna interakcija mobilnog telefona“ tokom vožnje skoro udvostručuje šanse za nesreću, a utrostručuje šanse za gubitak kontrole nad volanom.
Organizacije za bezbednost u saobraćaju preporučuju da vozači uopšte ne koriste svoje telefone dok su za volanom. U realističnom svetu to nije uvek moguće. Jer je naš telefon postao naš asistent za sve radnje u toku dana.

Noviteti na iOS 16 operativnom sistemu

Hitni, SOS, pozivi sada zahtevaju držanje bočnog dugmeta sa dugmetom za pojačavanje ili smanjivanje jačine zvuka, a zatim otpuštanje da biste sprečili nenamerne hitne pozive.
Popravljena greška u Freeform-u gde se neki potezi crtanja možda nisu pojavljivali na zajedničkim tablama.
Rešen problem gde pozadina može da izgleda crna na zaključanom ekranu.

Benefiti zaštitnih maski za mobilne telefone

Padovi, tečnosti, ogrebotine, udarci samo su neke od nesrećnih okolnosti koje bi mogle da unište Vaš telefon ili tablet. Ukoliko ste već imali iskustvo da gledate dok Vaš uređaj pada na zemlju onda znate koliko može biti važna zaštita istog.
Od veoma laganih do robusnih futrola koje nude i najviše zaštite, pomoći ćemo Vam u izboru futrole koja se najbolje uklapa u Vaš stil.  Razmislite i o dodatnim funkcijama koje biste možda voleli da maska ima.

Zašto je bolje popraviti telefon pre nego kupovati nov

Hajde da vidimo koje su to prednosti izbora popravke u odnosu na kupovinu novog uređaja.
Pre kupovine novog telefona, zapamtite da se Vaš trenutni telefon može popraviti. Zamena Vašeg telefona novim nije pogrešna odluka, ali može uticati na Vaš budžet više nego popravka. U većini slučajeva popravka će biti mnogo jeftinija od kupovine novog pametnog telefona, bez obzira na proizvođača.

Samsung Galaxy Watch 5

Posle godinu dana Samsung objavljuje još jedan model sopstvenog sata, Samsung Galaxy Watch 5 i Samsung Galaxy Watch 5 Pro.
Iako je unutrašnjost skoro ista , dizajn je pretrpeo značajne i vidljive promene.
Samsung je brend koji proizvodi isključivo pametne satove koji pripadaju haosu velikog grada. Jednostavno, uvek možete da pozovete, pošaljete poruku, pustite muziku, proverite YouTube trendove ili naručite hranu. Ono što se pridružuje ovim funkcijama su i one za avanturiste i sportiste, koje se ranije nisu sretale kod Samsung-a.

Google Pixel Buds Pro, najbolje slušalice na tržištu

Svaka boja Buds Pro slušalica dolazi sa istom crno-belom futrolom za punjenje. USB kabal nije u pakovanju.
Zvuk koji nude Pixel Buds Pro slušalice je prirodan i prostran, sa punim basom. U aplikaciji možete podesiti niski bas, srednje, visoke i gornje tonove nezavisno jedan od drugog i na različitim nivoima jačine zvuka.
Buds Pro koriste isključivo SBC i AAC. Slušajući različite žanrove „visokog kvaliteta“ ne primećuje se nijedna neobična kompresija.

10 najboljih Android aplikacija u 2023. godini

Evolucija Androida primetna je iz godine u godinu, a aplikacije ostaju jednako važne uvek.
U daljem tekstu saznaćete kojih to sjajnih 10 aplikacija za vaš Android možete imati upravo sada.
U moru neverovatnih Android aplikacija , postoje određene koje se izdvajaju. Korisne su skoro svima, bez obzira koliko koristite mobilni telefon.
Većina ljudi bi već trabalo da je upoznata sa ovim aplikacijama, jer trebamo težiti ka najboljim opcijama na svojim mobilnim telefonima.