CALL CENTAR: 069-2644-180
PON-PET 08:00-20:00; SUB 09:00-15:00

ANDROID 14 REŠENJE ZA GOOGLE PHOTOS

A mobile > Our news > Vesti > ANDROID 14 REŠENJE ZA GOOGLE PHOTOS
ANDROID 14 REŠENJE ZA GOOGLE PHOTOS

ANDROID 14 REŠENJE ZA GOOGLE PHOTOS

Android 14 automatski će učiniti da slike u Google Photos izgledaju svetlije i realističnije.
Google je najavio ULTRA HDR. Kompatabilne aplikacije na Android uređajima sa Android 14 moći će prikazati fotografije sa širim rasponom boja i svetla. A budući da se podržavajuća tehnologija za pokretanje ULTRA HDR-a već nalazi na vodećim Android telefonima, sve dok ažurirate svoj uređaj na najnoviju verziju Androida, imaćete ovo novo poboljšanje na telefonu.
Prema Forbes-u, ULTRA HDR podržavaće aplikacija Google Photos. Budući da Adobe to olakšava, većina aplikacija velikih imena verovatno će uključiti podršku za ULTRA HDR.
Tehnologija funkcioniše dodavanjem dodatnog sloja informacija koji se zove Gain Map standardnoj jpeg slici.
Prema Adobe-u (čiji patent objašnjava kako izraditi Gain Maps) „slike optimizirane za ekrane visokog dinamičkog raspona (HDR) imaju svetlije delove i detaljnije senke, što rezultira povećanim osećajem realizma“. Adobe dodaje da postoji problem jer te slike mogu izgledati drugačije na različitim uređajima. Tu je i objašnjenje zašto se to dešava – „Postoji nekoliko razloga, uključujući različite mogućnosti HDR ekrana i različite metode mapiranja tonova implementirane u softveru i platformama. Autori HDR sadržaja ne mogu kontrolisati ni predvideti kako će se njihove slike pojaviti u drugim aplikacijama.“
Gain Map je rešenje za ovaj problem budući da „kombinuje standardni dinamički raspon (SDR) i HDR prikaz unutar jedne slike i interpolira između to dvoje dinamički tokom vremena prikaza.“
Tehnologija ULTRA HDR kompatabilna je sa prethodnim verzijama, što znači da će aplikacije koje ne podržavaju tehnologiju moći prikazati sliku u SDR-u.
Google govori na blogu Android Developers da „rendiranje ovih slika u UI u HDR-u automatski obavlja okvir kada Vaša aplikacija odabere korišćenje HDR UI za svoj Activity Window…“
Dok Google-ova ULTRA HDR najava pokriva samo jpeg slike, ništa ne sprečava APPLE da implementira istu tehnologiju na iPhone-ov HEIC format.
Android 14 Beta 2 je veliki korak napred, a sledećeg meseca očekujemo da Beta program uđe u stabilnost platforme. To znači da su interni i eksterni API-ji dovršeni.
Što se tiče stabilnosti platforme, većina programera se kocentriše na „testiranje kompatibilnosti i kvaliteta.“
Imajte na umu da nećete moći rano izaći iz Beta programa bez brisanja podataka sa svog uređaja.
Nakon što se konačna verzija Androida 14 instalira na Vaš Pixel, na ograničeno vreme moći ćete izaći iz Beta programa bez ikakvih „kazni“.
I pre nego što preuzmete bilo koji Beta softver – napravite sigurnosnu kopiju svojih podataka.

* Vesti na amobile.rs nisu sponzorisanog karaktera.

Ukoliko imate bilo koje dodatno pitanje vezano za servisiranje Vašeg uređaja ( popravka ekrana, zamena baterije, konektora punjenja, zamena kamere, mikrofona, zvučnika, matične ploče, softvera, ili bilo kog drugog kvara) kontaktirajte nas putem zvaničnih kanala na društvenim mrežama, putem broja telefona, mejla ili nas posetite na adresi Sarajevska 42, u Beogradu.
Mi, u A Mobile Servisnom Centru, garantujemo Vam najbržu i najpovoljniju uslugu za Vaš uređaj.