CALL CENTAR: 069-2644-180
PON-PET 08:00-20:00; SUB 09:00-15:00

Google Pixel 8 vs Samsung Galaxy S23

A mobile > Our news > Vesti > Google Pixel 8 vs Samsung Galaxy S23
Google Pixel 8 vs Samsung Galaxy S23

Google Pixel 8 vs Samsung Galaxy S23

Google-ova sledeća generacija Pixel telefona bi trebalo da bude uveliko u toku — ovog oktobra očekujemo duo Pixel 8 telefona, još jednu reprizu Pro sa trostrukom kamerom i „običan“, pristupačan model. Ne-Pro je bio pravi posao od kada je linija ponovo osmišljena sa Pixel 6 serijom — punopravni Google telefon za samo 600 dolara je ono što bismo nazvali “flagship killer”.  Dakle, očekujemo da će Pixel 8 doći po niskoj ceni od 600 dolara, ali i dalje imati delove kamere i unutrašnje delove svog većeg brata. I definitivno će se uporediti sa Samsung Galaxy S23 — još jednim velikim igračem na Android tržištu. S23 je možda malo skuplji, ali ima skup funkcija koji je bliži svojoj skupljoj braći i sestrama, sa manje osećaja kompromisa.
Google Pixel 7 je manji od Pixel 7 Pro, ali nije sasvim dovoljno da se nazove „kompaktnim“ telefonom. Priča se da će Pixel 8 imati nešto manji ekran — na 6,17″ sa 6,32″. To će ga približiti veličini ekrana od 6,1 inča Galaxy S23. I, pod pretpostavkom da su okviri tanki, trebalo bi da smanji telefon na oblik koji je pogodniji za jednu ruku. Pretpostavljamo da će Pixel 8 biti još jedan stakleni sendvič sa aluminijumskim okvirom sa tom jasnom horizontalnom trakom kamere na poleđini. Iako su materijali za izradu ovde slični, dva telefona će izgledati prilično različito – Galaxy S23, naravno, ima vertikalni trio sočiva na leđima. Nema zakrivljenih ekrana za te modele — zakrivljeni uglovi ekrana su danas dodati samo skupljim Pro i Ultra varijantama. Takođe, oba će imati skenere otiska prsta ugrađene u ekran.  Treću godinu zaredom videćemo kako Google-ove Pixel telefone pokreće čip koji je dizajnirao Google. Tensor serija je napravljena od posebnih logičkih jezgara, posvećenih rukovanju obradom slika i zadacima Google Assistant AI. Međutim, do sada Tenzori nisu bili mnogo za performanse — trenutni Tensor G2 ne može čak ni da nadmaši prethodnu generaciju Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1.
To znači da to nije merilo za merenje brojeva i nije merilo performansi. Ipak, nismo imali problema sa performansama sa Pixel-ima u svakodnevnim aktivnostima. Ali, može se nadati da će ga treća generacija Tensora malo pojačati.
S druge strane, Qualcomm Snapdragon Gen 2 napravljen za Galaxy unutar Galaxy S23 serije je apsolutni udarac. Ne sumnjamo da ovaj procesor može da nastavi da isporučuje dodatne performanse još nekoliko godina, čime je uređaj spreman za budućnost.
Važna napomena ovde — ako kupujete Galaxy S23, svakako bi trebalo da platite malo više za nadogradnju na 256 GB prostora za skladištenje. To je zato što nivo od 256 GB dolazi sa UFS 4.0 — novim memorijskim modulom, koji je dvostruko brži od UFS 3.1.
Glasine kažu da će Pixel 8 takođe dolaziti sa UFS 4.0 i LPDDR5Ks. Ali ako i on ima osnovni nivo skladištenja od 128 GB — taj početni nivo će imati UFS 3.1. Obrazloženje iza ovog odbitka je jednostavno — UFS 4.0 je dostupan samo u modulima od 256 GB i više.
Dva telefona će se takođe mnogo razlikovati u softveru i karakteristikama. Pixel linija je, naravno, brod za nošenje Google-ovog Android-a sa Google pomoćnikom i svim razvojnim funkcijama veštačke inteligencije. Korisnički servis je brz I jednostavan.
Aplikacija Google fotografije ima ekskluzivni Magic Editor.

Samsung-ov One UI je zasnovan na Android-u, ali je potpuno preoblikovanje iskustva. Od brzih preklapanja, do providnih preklapanja, ivice panela koji možete da povučete sa strane da biste pokrenuli omiljene aplikacije, velikog naglaska na podeljenom ekranu i ekskluzivnih trikova u aplikaciji Samsung Photos — ona takođe sadrži gumicu za brisanje objekata i takođe ima funkciju gde možete da isečete subjekat sa fotografije tako što ćete ga dodirnuti i zadržati.
A onda, tu je i ceo Samsung ekosistem. Da, oba ova proizvođača imaju u ponudi pametne satove i slušalice, ali Samsung takođe proizvodi mnoštvo pametnih kućnih aparata, a aplikacija SmartThings hub je mesto na kom kontrolišete sve njih.
Priča se da nećemo videti ogromnu nadogradnju hardvera sa kamerom Pixel 8, ali ćemo dobiti novi softverski algoritam koji radi iza zavesa. Dakle, kaže se da je senzor glavne kamere 48 MP, što je malo drugačije od prošlogodišnjeg od 50 MP. Ali zvezda će  biti nova tehnologija „poprečnog HDR-a“, koja snima više snimaka ekspozicije u isto vreme (umesto jedan za drugim i spajajući ih posle). Navodno, ovo bi trebalo da eliminiše tipične HDR artefakte poput popularnih „duhova“ ili „aura“. Ali… moraćemo da sačekamo da vidimo šta se dešava kada Google to zvanično objavi.
Što se tiče Galaxy S23 – već znamo tu kameru. On pojačava boje i isporučuje fotografije koje su prodorne i trenutno privlačne za društvene medije.
Google Pixel 7 je imao bateriju od 4.355 mAh, ali sa očekivanim smanjenjem veličine tela Pixel 8, možda vidimo manju bateriju. Međutim, sam Galaxy S23 nema ogromnu ćeliju – ima 3.900. U pogledu punjenja, takođe se očekuje da budu slični. Galaxy može da se puni maksimalnom snagom od 25 W, a kaže se da Pixel 8 podržava 24 W.
Nema sumnje, Pikel 8 će – opet – biti dobar telefon po traženoj ceni. Nažalost, priča se da će ta cena porasti za najmanje 50 dolara. I, ako želite da dobijete pristup tom slatkom, brzom UFS 4.0, možda ćete morati da izdvojite malo više novca za nadograđeni model. Ali, na kraju dana, i dalje će biti znatno jeftiniji od MSRP-a Galaxy S23. Stvar je u tome da će u tom trenutku Galaxy S23 biti star pola godine i Samsung se ne plaši da pokreće promocije i sklapa ponude, posebno sa programom Enhanced Trade-In. Sa crnim petkom i sajber ponedeljkom ovog novembra, možda ćete moći da nabavite Galaxy S23 po ceni Pixel 8.

* Vesti na amobile.rs nisu sponzorisanog karaktera.

Ukoliko imate bilo koje dodatno pitanje vezano za servisiranje Vašeg uređaja ( popravka ekrana, zamena baterije, konektora punjenja, zamena kamere, mikrofona, zvučnika, matične ploče, softvera, ili bilo kog drugog kvara) kontaktirajte nas putem zvaničnih kanala na društvenim mrežama, putem broja telefona, mejla ili nas posetite na adresi Sarajevska 42, u Beogradu.
Mi, u A Mobile Servisnom Centru, garantujemo Vam najbržu i najpovoljniju uslugu za Vaš uređaj.