CALL CENTAR: 069-2644-180
PON-PET 08:00-20:00; SUB 09:00-15:00

UMETNIČKA FOTOGRAFIJA POMOĆU PAMETNOG TELEFONA

A mobile > Our news > Vesti > UMETNIČKA FOTOGRAFIJA POMOĆU PAMETNOG TELEFONA
UMETNIČKA FOTOGRAFIJA POMOĆU PAMETNOG TELEFONA

UMETNIČKA FOTOGRAFIJA POMOĆU PAMETNOG TELEFONA

Može li se raditi umetnička fotografija (art photography)  sa pametnim telefonom?
Samsungova izložba „My World“ kaže Da!
„Mobile photography“ i „camera phone“ su fraze koje se danas toliko koriste da su ljudi prestali da obraćaju pažnju na suštinu stvari. A ta suština je činjenica da su naši pametni telefoni savršeno sposobni da snime zapanjujuće fotografije dostojne umetničke izložbe.
Samsung je odlučio da pokaže upravo to svojom izložbom „My World“ , snimljenom isključivo Galaxy S23 Ultra. E sad, to može i ne mora biti PR trik, nije ni bitno. Neke od fotografija na izložbi bile su neverovatne.
Uz samo malo truda svako može postići slične rezultate sa svojim S23 Ultra ili bilo kojim drugim modernijim telefonom.
Pričaćemo o trikovima uz pomoć kojih možete snimiti neverovatne fotografije.
Pejzažna fotografija – landscape photography- jedna je od najpopularnijih i među amaterima i među profesionalcima. Kompozicija je najvažnija stvar u pejzažnoj fotografiji. Imate slobodu da rasporedite snimak kako želite. Nemojte puniti snimak sa previše objekata, koristite velike otvorene površine neba, mora sa manje detalja. To naglašava druge objekte u kadru.
Pravilo trećine – veoma važan aspekt. Kada imate zemlju i nebo u svom kadru morate da uravnotežite deo koji želite da naglasite. Ako su ptice na nebu Vaš glavni element – generalno horizont bi trebao biti u donjem delu kadra. Ako se fokusirate na niz planina, horizont bi trebao da bude povučen više, ostavljajući otprilike dve trećine zemlje i jednu trećinu neba na snimku.
Zlatni sat- Golden hour- osvetljenje je veoma važno kada je u pitanju fotografija, a još važnije kada je Vaš senzor sićušan. Pametni telefoni mogu da snime neverovatne fotografije ako ima dovoljno svetla na mestu događaja, ali važno je znati da postoji određeno doba dana koje se zove „zlatni sat“ a to je neposredno posle izlaska i pre zalaska Sunca. Senke su meke, a svetlost pada pod uglom, stvarajući jasne senke i naglašavajući objekte koje fotografišete.
Refleksije- veoma moćan alat u arsenalu svakog fotografa. Refleksije stvaraju simetriju što naš mozak automatski smatra prijatnim. Takođe možete koristiti refleksije da pokažete nešto što nije u Vašem originalnom okviru.
Pomoću pametnog telefona lako možete napraviti i zapanjujuće portretne snimke. Uključite portrait mode koristite bokeh efekat, vodite računa o svetlosti , lice objekta neka bude osvetljeno, pozadina tamnija. Cilj je da stvorite neophodan kontrast da biste naglasili lice koje fotografišete.
Najbolji portretni snimci , one koje vidite na izložbenim fotografijama, snimaju se sa prilične udaljenosti.
Monochrome – još jedan odličan alat koji se mora ipak koristiti pažljivo.
Tu su još i Night Shots, Macro Shots, duže teme od gore pomenutih , ali i takve snimke možete napraviti sjajno kamerom pametnog telefona uz malo vežbe.
Ovi saveti samo zagrebu površinu teme fotografije.
Bolje je korak po korak, teme kao što su ISO podešavanja, vremena ekspozicije i tako dalje, su ipak opširnije.
Nadamo se da su ovi jednostavni saveti i ideje bili od pomoći, i da ćete ih se setiti sledeći put kada budete koristili kameru Vašeg telefona.
fotografija je ipak umetnička forma puna složenosti i njome nije lako ovladati bez vežbe , bilo da se radi o pametnom telefonu ili stvarnom fotoaparatu.

* Vesti na amobile.rs nisu sponzorisanog karaktera.

Ukoliko imate bilo koje dodatno pitanje vezano za servisiranje Vašeg uređaja ( popravka ekrana, zamena baterije, konektora punjenja, zamena kamere, mikrofona, zvučnika, matične ploče, softvera, ili bilo kog drugog kvara) kontaktirajte nas putem zvaničnih kanala na društvenim mrežama, putem broja telefona, mejla ili nas posetite na adresi Sarajevska 42, u Beogradu.
Mi, u A Mobile Servisnom Centru, garantujemo Vam najbržu i najpovoljniju uslugu za Vaš uređaj.