CALL CENTAR: 069-2644-180
PON-PET 08:00-20:00; SUB 09:00-15:00

KOLIKI JE PROSEČAN ŽIVOTNI VEK PAMETNOG TELEFONA?

A mobile > Our news > Vesti > KOLIKI JE PROSEČAN ŽIVOTNI VEK PAMETNOG TELEFONA?
KOLIKI JE PROSEČAN ŽIVOTNI VEK PAMETNOG TELEFONA?

KOLIKI JE PROSEČAN ŽIVOTNI VEK PAMETNOG TELEFONA?

Koliko god da su pametni telefoni postali suštinski alat u našem svakodnevnom životu, oni ne traju večno. Čak i najbolji telefon posle određenog vremena kreće da Vam pravi probleme.
Postoji velika razlika u mišljenju o prosečnom životnom veku mobilnog uređaja. Neki izvori tvrde da je prosečan životni vek pametnih telefona trenutno 2,5 godine. Međutim drugi izvori navode da bi to moglo biti 15-18 meseci za uređaje novije generacije.
Slika postaje jasnija kada taj vremenski period posmatramo na osnovu brenda. Veći brend – duži vek trajanja telefona. Dolazimo do toga da telefoni Samsung kompanije i APPLE iPhone-i imaju duži vek od uređaja manjih brendova.
Popularni primeri –
iPhone : 4 -8 godina, Samsung: 3-6 godina, Huawei: 2 – 4 godine, Xiaomi: 2-4 godine.
Uprkos kratkom životnom veku, moguće je produžiti rad Vašeg telefona uz adekvatno rukovanje.
Obično oko treće gopdine hardver postaje zastareo, bez novih ažuriranja Operativnog Sistema od strane programera. Primetićete da se Vaš telefon muči prilikom instalacija novih aplikacija. Takođe u tom trenutku možete primetiti da baterija Vašeg uređaja ne traje onoliko dugo koliko je prvobitno trajala. Jedan od najvećih razloga zašto pametni telefoni ne traju onoliko dugo koliko se očekivalo su oštećenja. Iako se većina lomova može popraviti , određen procenat popravki može biti skuplji od kupovine novog uređaja.
Baterija je drugi važan faktor koji utiče na životni vek Vašeg pametnog telefona. Skoro svaka baterija ima u proseku između 500-800 ciklusa punjenja. Ako svoj uređaj punite više puta u toku dana , verovatno će imati kraći vek trajanja od onog koji se puni jednom dnevno.
Ažuriranje OS posle određenog vremena kreće da Vam zadaje glavobolje.
ANDROID – Proizvođači sa velikim portfoliom često imaju tendenciju da se fokusiraju na modele premijum i srednje klase sa ažuriranjima. Telefoni početnog nivoase često zanemaruju i nakon nekog vremena više nisu podržani.
iOS – Generalno većina iPhone uređaja će dobijati sistemske bezbednosne ispravke 5 do 7 godina nakon objavljivanja.
Neka Vaš telefon bude napunjen između 20% – 80%. Punjenje uređaja do 100% više opterećuje bateriju nego punjenje do 80%.
Ekran uređaja zaštitite sa staklom ili folijom. Dostupan je širok spektar različitih zaštita za ekran. Takođe, zaštitite Vaš uređaj sa maskom ili futrolom. Dostupno je mnogo različitih tipova futrola za telefone koje se razlikuju po izdržljivosti i zaštiti.
Pobrišite sve aplikacije koje ne koristite. Te aplikacije mogu nastaviti da rade u pozadini , što opterećuje bateriju i hardverske resurse.
Većina ljudi čuva svoje stare uređaje godinama pa ih jednostavno baca u đubre. Problem sa ovim je efekat koji takav postupak ima na životnu sredinu.
Neispravni pametni telefoni se moraju pravilno odlagati.
Recikliranje mobilnih telefona je jedan od najboljih načina da se rešite starog uređaja, pošto se skoro 80% mobilnog telefona može reciklirati.
Prosečan životni vek mobilnog telefona možda nije onoliko koliko mi želimo, ali se životni vek Vašeg telefona može produžiti uz odgovarajuće rukovanje i održavanje.
Pažljivo obraćajući pažnju na bateriju i koliko često punite uređaj i uverite se da na vreme ažurira bez nekorišćenih aplikacija koje rade u pozadini, potencijalno bi ste mogli da produžite životni vek telefona u poslednje tri godine (možda i do 5).

 

* Vesti na amobile.rs nisu sponzorisanog karaktera.

Ukoliko imate bilo koje dodatno pitanje vezano za servisiranje Vašeg uređaja ( popravka ekrana, zamena baterije, konektora punjenja, zamena kamere, mikrofona, zvučnika, matične ploče, softvera, ili bilo kog drugog kvara) kontaktirajte nas putem zvaničnih kanala na društvenim mrežama, putem broja telefona, mejla ili nas posetite na adresi Sarajevska 42, u Beogradu.
Mi, u A Mobile Servisnom Centru, garantujemo Vam najbržu i najpovoljniju uslugu za Vaš uređaj.