CALL CENTAR: 069-2644-180
PON-PET 08:00-20:00; SUB 09:00-15:00

Galaxy Z Fold 5 protiv Galaxy Z Flip 5

A mobile > Our news > Vesti > Galaxy Z Fold 5 protiv Galaxy Z Flip 5
Galaxy Z Fold 5 protiv Galaxy Z Flip 5

Galaxy Z Fold 5 protiv Galaxy Z Flip 5:
nema ispravnih ili pogrešnih odluka, samo različita iskustva

Samsungove serije Galaxy Z Fold i Galaxy Z Flip su verovatno prvi primeri na koje se pomisli kada se u razgovoru pojavi tema sklopivih telefona. Pa, godina je 2023. i Samsung je upravo najavio najnovije generacije, a mi smo tu da ih uporedimo.
Naravno, oba spadaju u istu kategoriju telefona, ali ovde i dalje govorimo o dva potpuno različita pristupa. Galaxy Z Fold 5 je sklopivi poput knjige koji košta premiju, dok Galaxy Z Flip 5 dolazi u obliku preklopa i ima mnogo pristupačniju cenu. Drugim rečima, kao i kod prethodnih generacija, ove dve su namenjene korisnicima sa različitim potrebama.
Galaxy  Z Fold 5 je za napredne korisnike koji vole da obavljaju više zadataka i žele da iscede najveću količinu produktivnosti iz svog telefona. Zato je tu veći ekran nalik tabletu. Veći ekran je takođe mnogo pogodniji za zabavu poput mobilnih igrica i gledanja video sadržaja u obliku YouTube video zapisa i filmova.
Galaxy Z Flip 5, s druge strane, treba da ponudi tipično iskustvo telefona, ali uz prednost što ga čini manjim dok ga savijate. Sa novim većim ekranom na poklopcu, takođe omogućava brz pristup funkcijama i aplikacijama bez potrebe da ga otvarate.
Najočiglednija razlika u dizajnu između Galaxy Z Fold 5 i Z Flip 5 je njihova veličina.  Z Fold 5 dolazi sa 129,9 x 154,9 k 6,1 mm kada je rasklopljen i 67,1 x 154,9 k 13,4 mm kada je zatvoren, dok je Z Flip 5 71,9 x 165,1 x 6,9 mm i 71,9 k 85,1 mm u poređenju težina je takođe značajan faktor, s tim da je veći sklopivi težak 253 g (10 g lakši od prethodnika), a manji ima 187 g.
Osim razlika u veličini i težini, oba Samsungova nova sklopiva dele isti kvalitet izrade i osećaju se čvrsto u ruci. Imate Gorilla Glass Victus2 koji štiti glavni ekran Z Flip 5 i poklopac i unutrašnje ekrane Z Fold 5. Okviri su napravljeni od Armor Aluminijuma (šarke i na Z Fold 5), a postoji i IPKS8 ocena vodootpornosti.
Postoji i nepogrešiva razlika u količini prikazanih površina koja odvaja Z Fold 5 od njegovog manjeg brata, pri čemu prvi ima ekran od 7,6 inča kada se otvori u poređenju sa ekranom od 6,7 inča na Z Flip 5.
Jedna od najznačajnijih nadogradnji sa Galaxy Z Flip 5 ove godine je njegov mnogo veći ekran na poklopcu, koji sada meri 3,4 inča. Zahvaljujući dodatnom prostoru na ekranu, korisnici sada mogu pristupiti mnogo većoj funkcionalnosti u obliku vidžeta na Z Flip-u.
Međutim, ne možete da ga koristite kao običan ekran telefona kao što to možete sa onim na Z Fold 5, što je verovatno razlog zašto Samsung nije smatrao prikladnim da ekran Flip poklopca da promenljivu brzinu osvežavanja. Za razliku od onog na Z Fold 5, koji može da ide od 48-120Hz, Z Flip 5 je fiksiran na 60Hz.
Još jedna veoma značajna razlika između dva Samsung sklopiva je ta što možete da koristite samo S olovku sa Galaxy Z Fold 5. Nije da bi imalo previše smisla da se to omogući za Z Flip 5, jer je više pogodan za upotreba jednom rukom.

Galaxy Z Fold 5 boje:

 • Icy Blue
 • Cream
 • Phantom Black
 • Blue (online exclusive)
 • Platinum (online exclusive)

 

Galaxy Z Flip 5 boje:

 • Mint
 • Lavender
 • Graphite
 • Cream
 • Blue (online exclusive)
 • Green (online exclusive)
 • Platinum (online exclusive)
 • Yellow (online exclusive)

 

Baš kao i prošla generacija, Samsung je opremio oba svoja sklopiva sa najnovijim vodećim čipsetom kompanije Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 2 koji je posebno podešen za Galaxy (4nm). Jedina razlika dolazi kada uzmete u obzir maksimalnu RAM memoriju i opciju skladištenja za Z Flip 5, koja je 8/512 GB, dok Z Fold 5 može ići do kombinacije od 12 GB/1 TB.
Softverski gledano, očekuje se da će Z Fold 5 i Z Flip 5 biti lansirani sa verzijom One UI 5.1 zasnovanom na Androidu 13. S obzirom na Samsungovo obećanje za 4 godine velikih ažuriranja OS-a i 5 godina bezbednosnih zakrpa, ovo je očekivani vremenski okvir za budućnost ovih telefona:

2023: Pokreću se Galaxy Z Fold 5 i Z Flip 5 sa ​​Androidom 13

Krajem 2023: Z Fold 5 i Z Flip 5 dobijaju Android 14

Krajem 2024: Z Fold 5 i Z Flip 5 dobijaju Android 15

Krajem 2025.: Z Fold 5 i Z Flip 5 dobijaju Android 16

Krajem 2026: Z Fold 5 i Z Flip 5 dobijaju Android 17

Sredinom 2027.: obećanje o ažuriranju od 4 godine ističe. Možemo ili ne moramo dobiti Android 18

Sredina 2028: Konačne bezbednosne zakrpe, kraj podrške

Galaxy Z Fold 5 ne samo da ima više kamera (uključujući telefoto) od Z Flip 5, već neke od njih nude i bolji kvalitet slike. To je ipak očekivano, sa višom cenom i većim kućištem.

Pošto je Galaxy Z Fold 5 telefon koji je više prilagođen potrošnji medija, nije veliko iznenađenje što ima impresivniji set zvučnika. Oba telefona podržavaju Dolby Atmos, koji radi neke pametne audio obrade kako bi muzika, filmovi i igre zvučali malo šire i snažnije, ali razlika između ova dva definitivno bi trebalo da bude primetna kao i kod prethodne generacije. To je jednostavno pitanje veličine (opet).
Haptika, s druge strane, treba da bude dobra na oba telefona. Samsungovi vrhunski telefoni imaju neke od boljih dodirnih tačaka u svetu Android-a.
Prošle godine smo videli iznenađujuće malu razliku između trajanja baterije Fold-a i Flip-a, tako da očekujemo slične rezultate i ovog puta, uprkos manjoj bateriji od 3.700 mAh na Z Flip 5 u poređenju sa 4.400 mAh na Z Fold 5, i razlici u veličini ekrana.
Što se tiče punjenja, oba telefona dolaze sa žičnim punjenjem od 25 W, bežičnim od 10 W i podržavaju Wireless PowerShare (mogućnost punjenja drugih uređaja putem bežičnog punjenja).
Kao što verovatno možete reći, glavna razlika u pogledu specifikacija između Galaxy Z Flip 5 i Fold 5 je u njihovoj veličini. Zahvaljujući svom većem kućištu, Fold 5 ima više kamera sa impresivnijom glavnom, kao i bolje ekrane. Veličine baterija su takođe različite, ali to ne bi trebalo da znači veliku razliku u trajanju baterije u ovom slučaju, ako stvari ostanu prilično slične poslednjoj generaciji.
Dakle, ovde se nije mnogo promenilo kada je u pitanju poređenje dve Samsungove serije sklopivih telefona. Galaxy Z Fold je i dalje pravi izbor ako imate tendenciju da koristite svoj telefon za produktivnost i gledanje video zapisa i filmova ili igrate puno igrica. Takođe ima telefoto kameru, što nekima može biti važno. Ali ovde govorimo o demografskoj niši.
Najverovatnije  Galaxy Z Flip 5 će ponovo biti popularniji od novog Samsung sklopivog dua. Naravno, cena ima mnogo veze sa tim, ali ove godine bi novi i znatno poboljšani ekran na poklopcu takođe trebalo da bude privlačan razlog da idete sa manjim modelom. Ako mislite da želite samo normalan telefon koji bi zauzimao manje prostora u džepu ili tašni, Flip je bez sumnje prikladniji.
Istini za volju, čini se da je Z Flip 5 onaj koji je Samsung poboljšao više u poređenju sa prošlogodišnjom generacijom, tako da nedvojbeno zaslužuje malo više pohvale od svog većeg brata. Ipak, sve se svodi na ono za šta planirate da koristite svoj sledeći telefon.
Ova dva nude veoma različita korisnička iskustva, tako da sve dok su vaši prioriteti jasni, izbor ne bi trebalo da bude previše težak.

* Vesti na amobile.rs nisu sponzorisanog karaktera.

Ukoliko imate bilo koje dodatno pitanje vezano za servisiranje Vašeg uređaja ( popravka ekrana, zamena baterije, konektora punjenja, zamena kamere, mikrofona, zvučnika, matične ploče, softvera, ili bilo kog drugog kvara) kontaktirajte nas putem zvaničnih kanala na društvenim mrežama, putem broja telefona, mejla ili nas posetite na adresi Sarajevska 42, u Beogradu.
Mi, u A Mobile Servisnom Centru, garantujemo Vam najbržu i najpovoljniju uslugu za Vaš uređaj.