CALL CENTAR: 069-2644-180
PON-PET 08:00-20:00; SUB 09:00-15:00

Uskoro ćete moci da koristite svoj pametni telefon na letovima u Evropskoj Uniji

A mobile > Our news > Vesti > Uskoro ćete moci da koristite svoj pametni telefon na letovima u Evropskoj Uniji
Uskoro ćete moci da koristite svoj pametni telefon na letovima u Evropskoj Uniji

Uskoro ćete moci da koristite svoj pametni telefon na letovima u Evropskoj Uniji

Potvrđeno je, putnicima na letovima unutar EU uskoro će biti dozvoljeno da koriste pametne telefone bez uključivanja režima rada u avionu – flight mode.
Evropska komisija je odlučila da avio-kompanije mogu da obezbede 5G tehnologiju na letovima gde bi bilo omogućeno korišćenje mobilnih podataka.
To znači da putnicima neće biti potreban (do sada obavezan) aeroplane mode, ali još nije detaljno objavljeno kako će to funkcionisati.
Ove promene će značiti da će putnici moći da obavljaju telefonske pozive, da šalju poruke, strimuju video snimke …
Od putnika u vazdušnom saobraćaju se trenutno zahteva da isključe svoje uređaje ili da omoguće režim rada u avionu za celo putovanje. To je zato što je kroz istoriju vazdušnog saobraćaja bilo malo razumevanja o tome kako mobilni podaci mogu da utiču na komunikaciju u letu, rekao je izvršni direktor britanskog komiteta za bezbednost letenja.
Postojala je zabrinutost da bi telefoni mogli da ometaju automatske sisteme kontrole leta. Ono što je ustanovljeno iskustvom je da je rizik od takvih smetnji veoma mali. U SAD je izražena zabrinutost zbog toga kako bi 5G frekvencije mogle da ometaju sisteme letenja , pa čak i da izazovu izmene merenja visine. Ali, to nije problem u Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji. Drugačiji je skup frekvencija za 5G , a postoje niže postavke snage od onih koje su dozvoljene u SAD.
Putujuća javnost želi 5G. Regulatori će otvoriti tu mogućnost, ali biće preduzeti koraci kako bi se osiguralo da šta god da rade bude bezbedno.
Odobrenje Evropske komisije znači da će avio-kompanije uskoro dozvoliti putnicima da koriste podatke mobilnog telefona na letovima. Državama članicama je dat rok do 30.juna 2023 da obezbede 5g tehnologiju u avionima.
To znači da će putnici u vazdušnom saobraćaju moći da upućuju telefonske pozive, pristupaju aplikacijama, strimuju muziku i video snimke na letovima, mnogo brže nego što se očekivalo, već ove godine.
„5G će omogućiti inovativne usluge za ljude i prilike za rast evropskim kompanijama“, rekao je evropski komesar za unutrašnje tržište.
Nebo više nije granica kada su u pitanju mogućnosti koje nudi super-brzo povezivanje velikog kapaciteta.
Avio-kompanije će moći da obezbede brzi internet sa 5G frekvencijama, što bi omogućilo putnicima da preuzmu film za nekoliko minuta.
Iako je plan pozdravljen kao korak napred za putovanje avionom, neki od korisnika Tvitera se bune jer uživaju u toj pauzi od telefona tokom leta.
Tokom faze krstarenja kada avion samo leti , upotreba telefona nije bitna- putnik ne može ništa da uradi da poremeti frekvencije.
Pravila pod kojim su kompanije datiraju iz vremena kada se nisu koristili telefoni sa toliko tehnološkog pomaka, kao danas.
Vrlo brzo, od EU do SAD, pravila avio – kompanija će se promeniti.

 

* Vesti na amobile.rs nisu sponzorisanog karaktera.

Ukoliko imate bilo koje dodatno pitanje vezano za servisiranje Vašeg uređaja ( popravka ekrana, zamena baterije, konektora punjenja, zamena kamere, mikrofona, zvučnika, matične ploče, softvera, ili bilo kog drugog kvara) kontaktirajte nas putem zvaničnih kanala na društvenim mrežama, putem broja telefona, mejla ili nas posetite na adresi Sarajevska 42, u Beogradu.
Mi, u A Mobile Servisnom Centru, garantujemo Vam najbržu i najpovoljniju uslugu za Vaš uređaj.