CALL CENTAR: 069-2644-180
PON-PET 08:00-20:00; SUB 09:00-15:00

10 zanimljivih činjenica o mobilnim telefonima

A mobile > Our news > Vesti > 10 zanimljivih činjenica o mobilnim telefonima
10 zanimljivih činjenica o mobilnim telefonima

10 zanimljivih činjenica o mobilnim telefonima

 

Možete li da zamislite dan bez Vašeg mobilnog telefona? Koristimo ih za komunikaciju, fotografisanje, zabavu, postali su naši asistenti u svakodnevnom funkcionisanju.
Istražili smo neke zabavne i pomalo iznenađujuće činjenice.

1.  PRVI MOBILNI TELEFON KOŠTAO JE NEVEROVATNIH 4000 $
Još 1983.,u USA zapravo su prodati prvi mobilni telefoni. Nije bilo jeftino. Verovali ili ne, prvi mobilni telefon koštao je oko 4000 dolara. Radi se o DynaTAC 8000x kompanije Motorola. Punio se 10h, a koristio svega 30 minuta. Setite se toga kada se sledeći put budete žalili na svoj današnji, brzi pametni telefon.

2. STRAH OD TOGA DA OSTANETE BEZ TELEFONA JE STVARAN
Kada nam je telefon na primer u servisu osećamo se pomalo izgubljeno i nelagodno. I da, nauka kaže da postoji strah od odvajanja od telefona. Ovaj fenomen se naziva – NOMOFOBIA.

3. NOKIA JE VOLELA MORZEOVU AZBUKU
Kada pomislite na Nokia telefone , automatski se setite fanki ekrana narandžaste boje, „zmijica“, ili čuvene Nokia melodije za zvono. A, da li ste znali da je Nokia melodija zvona zapravo SMS u Morzeovom kodu ?

4. PRVI MOBILNI TELEFON IMAO JE TEŽINU OD 1,13 kg
Današnji telefoni imaju težinu oko 200 grama, a novi modeli su sve laganiji. Prvi ikada telefon, težio je 1,13 kg. Skoro težina tostera. Zamislite da danas, svakodnevno, nosite tu težinu sa sobom – zvuči neverovatno.

5.  VAŠ MOBILNI TELEFON MOĆNIJI OD SVEMIRSKOG BRODA
Mnogo se polemiše o procesorima u našim mobilnim telefonima, i to ima razlog. Kompanije samo nastavljaju da pronalaze nove načine da svoje procesore učine moćnijim.
Ali, da li ste znali činjenicu da prosečan današnji mobilni telefon ima više računarske snage od računara korišćenih za sletanje APOLO-a 11 na Mesec,prema NASA-i.

6. APPLE JE JEDNOM PRODAO 340.000 iPHONE-a ZA JEDAN DAN
2012.godine prodaja iPhone-a je bila na vrhuncu. APPLE je te godine za dan prodao 340.000 uređaja, što je te godine bilo neverovatnih 125 miliona prodatih telefona.

7. MOBILNI TELEFONI SU PRLJAVIJI OD RUČKI VRATA NA JAVNIM MESTIMA
Možda Vas ova činjenica uznemirava. Pogotovo ako Vam je telefon non stop u rukama. 18 vrsta bakterija više se nalazi na našim telefonima nego na vratima javnih prostorija. Ne zaboravite da redovno očistite svoj mobilni telefon!

8. DA LI VAŠ MOBILNI TELEFON ZAISTA ZVONI ?
Svi smo iskusili osećaj da nam mobilni telefon zvoni kada zapravo ne zvoni. Ispostavilo se da je „ringxiety“ zapravo pravi psihoakustični fenomen. Ovo je onaj osećaj koji imate kada ste sigurni da možete da osetite ili čujete kako Vam zvoni telefon , iako on zapravo ne zvoni.

9. STEVE JOBS JE VOLEO NEOBIČNE RUTINE
Jobs je najavio prvi iPhone baš u 9.41 ujutru 2007.godine.
Nakon toga, sva obaveštenja APPLE kompanije i oglasi izlaze baš u 9.41 ujutru.

10. NA SVETU POSTOJI VIŠE MOBILNIH TELEFONA NEGO ŽIVIH LJUDI
Statistike kažu da je na svetu više od 10 milijardi telefona u upotrebi, dok je globalnog stanovništva na Zemlji oko 8 milijardi. Nije ni čudo, telefoni su sve važniji u društvu, gde moramo stalno biti povezani. Nije ni iznenađujuća ova činjenica, obzirom na ubrzani tehnološki razvoj globalno čiji smo svedoci.

Još je mnogo zabavnih činjenica o našim pametnim telefonima bez kojih je naša svakodnevnica u modernom svetu zaista nezamisliva.

* Vesti na amobile.rs nisu sponzorisanog karaktera.

Ukoliko imate bilo koje dodatno pitanje vezano za servisiranje Vašeg uređaja ( popravka ekrana, zamena baterije, konektora punjenja, zamena kamere, mikrofona, zvučnika, matične ploče, softvera, ili bilo kog drugog kvara) kontaktirajte nas putem zvaničnih kanala na društvenim mrežama, putem broja telefona, mejla ili nas posetite na adresi Sarajevska 42, u Beogradu.
Mi, u A Mobile Servisnom Centru, garantujemo Vam najbržu i najpovoljniju uslugu za Vaš uređaj.