CALL CENTAR: 069-2644-180
PON-PET 08:00-20:00; SUB 09:00-15:00

Google Pixel 7a Vs. Pixel 7

A mobile > Our news > Vesti > Google Pixel 7a Vs. Pixel 7
Google Pixel 7a Vs. Pixel 7

Google Pixel 7a Vs. Pixel 7

Google je lansirao Pixel 7a, više od pola godine nakon Pixel 7. Ova dva telefona su toliko slična  da se čini kao da nam je Google samo želeo dati manji telefon (po pristupačnijoj ceni).
Cena je doslovno glavni razlog za razmatranje Pixel 7a. Nudi isti Tensor G2 čip, iste softverske mogućnosti, iskustvo, otprilike iste kamere i isto trajanje baterije.
Postoje neke razlike između ova 2 modela koje bi voleli da znate.
Pixel 7a ima plastičnu poleđinu, dok je Pixel 7 napravljen od stakla. Ni jedan ni drugi nisu gigantski , ali ako želite kompaktniji od njih dva, to bi bio Pixel 7a sa ekranom od 6,1 inča u poređenju sa nešto većim Pixel 7 od 6,3 inča.
Uprkos toj manjoj veličini, razlika u težini između njih je mala, Pixel 7a 193 grama, Pixel 7 198 grama.
Dok su neki drugi noviji pristupačni telefoni poput Galaxy A54 5G prešli na staklenu pozadinu, Pixel 7a se drži plastičnog kućišta, dok sa staklom ide skuplji Pixel 7.
Kada je reč o otpornosti na prašinu i vodu, oba su sertifikovana, Pixel 7a dobija IP67, a Pixel 7 IP68.
Pixel 7a dolazi u četiri boje: Charcoal, Snow, Sea, Coral (Google Store exclusive),
dok Pixel 7 dolazi u tri nijanse: Lemongrass, Snow, Obsidian.
Najveća nadogradnja koju Pixel 7a donosi je u odeljenju ekrana. Veličina je ista 6,1 inča kao u prošlogodišnjem Pixel 6a, podržava brzu brzinu osvežavanja od 90Hz, isto kao i Pixel 7. Ranije su telefoni serije Pixel A bili zaglavljeni sa ekranom od 60Hz, tako da su telefoni bili „isprekidani“, ali ne više.
Što se tiče biometrije, oba telefona se oslanjaju na optičke skenere otiska prsta na ekranu. Pixeli su kritikovani da imaju malo sporiji čitač otiska prsta od drugih popularnih telefona, iako to nije problem, to je nešto što treba spomenuti.
Kada su u pitanju telefoni u ovom cenovnom rangu, Tensor G2 je zver od čipa. I Pixel 7 i Pixel 7a se napajaju istim procesorom. Uzimajući u obzir da ga Google takođe koristi na Pixel Fold-u, to je dobro iskustvo koje dobijate po toj ceni.
Sa ovom nadogradnjom, Pixel 7a ostaje najbrži Android telefon u ovom rangu, brzina mu je ista kao kod Pixel 7. Oba takođe dolaze sa 8 GB RAM-a. Oba telefona dolaze sa Android 13 u obliku koji je Google sam zamislio. Najbolja stvar kod Pixel telefona je to što dobijaju ažuriranja softvera odmah nakon što ih Google objavi, dok Android telefoni drugih brendova moraju da čekaju mesecima da bi dobili ta ažuriranja. I Pixel 7 i Pixel 7a dobijaju tri glavne nadogradnje Android OS-a i pet godina bezbednosnih ažuriranja.
Google Pixel telefoni se uglavnom oslanjaju na softver za obradu slike, ali nedavno je vodeći serijal prešao na senzor kamere veće rezolucije.  I sada, Pixel 7a konačno sledi njegov primer. Praktično i nema neke drastične razlike u kvalitetu između ova dva, odlični su!
Međutim, ni jedan od ova dva telefona nije baš najbolji kada je u pitanju kvalitet zvučnika na pametnom telefonu, ali oba rade slično dobar posao.
Oba telefona nemaju niže frekvencije za bogat zvuk, tako da zvuče pomalo „tanko“.
Pixel 7a se skoro poklapa sa Pixel 7 sa odličnim haptičkim kvalitetom jer je povratna informacija o vibracijama lepa i čvrsta.
Sa skoro identičnim veličinama baterija (4385mAh i 4355mAh) i istim čipom, očekujete da će trajati isto vreme. Otprilike dovoljno da izdrže ceo dan, ali ne mnogo više.
Kada su u pitanju brzine punjenja, Pixel 7a ima maksimalnu snagu od 18W, dok Pixel 7 podržava punjenje od 20W. Ovo su telefoni sa sporijim punjenjem od većine drugih telefona, ali Pixel 7 je i dalje malo brži u tom pogledu.
Ono što je novo na Pixel 7a je bežično punjenje, funkcija koja ranije nije bila dostupna na A seriji. Međutim, Google donosi samo bežično punjenje od 7,5W što je veoma sporo. Pixel 7 podržava bežično punjenje od 20W.
Pixel 7a je verovatno najbolji Android telefon srednjeg ranga na tržištu. Međutim Pixel 7 nije mnogo skuplji… Na Vama je da izaberete koji model Vam više odgovara.

* Vesti na amobile.rs nisu sponzorisanog karaktera.

Ukoliko imate bilo koje dodatno pitanje vezano za servisiranje Vašeg uređaja ( popravka ekrana, zamena baterije, konektora punjenja, zamena kamere, mikrofona, zvučnika, matične ploče, softvera, ili bilo kog drugog kvara) kontaktirajte nas putem zvaničnih kanala na društvenim mrežama, putem broja telefona, mejla ili nas posetite na adresi Sarajevska 42, u Beogradu.
Mi, u A Mobile Servisnom Centru, garantujemo Vam najbržu i najpovoljniju uslugu za Vaš uređaj.